وزير علوم، تحقيقات و فناوري از ضرورت تدوين آييننامه پذيرش عضو هيات علمي از افرادي با تجربه در صنعت خبر داد و گفت: اين موضوع بايد توسط وزارت علوم پيگيري شود تا بتوانيم در دانشگاهها اين افراد را به عنوان عضو هيات علمي پذيرش كنيم.
به گزارش خبرنگار دانشگاهي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر كامران دانشجو امروز در نشست روساي دانشگاهها، پژوهشگاهها و پاركهاي علم و فناوري خطاب به سخنان ارائه شده توسط برخي از روساي دانشگاهها با بيان اينكه اگر تحقيقات بنيادي نداشته باشيم تحقيقات كاربردي نيز نخواهيم داشت، گفت: تحقيقات بنيادي بايد با نگاه به حوزه كاربرد صورت گيرد.
وي در ادامه با بيان اينكه قرار نيست كه همه دانشگاههاي ما دانشگاه علمي كاربردي باشند، گفت: دانشگاههاي ديگر بايد ماموريت خود را با نگاه به پژوهشهاي كاربردي در پيش گيرند.
در علوم انساني چگونه انديشيدن تعليم شود نه انديشههاي غرب
وي با اشاره به بحث علوم انساني تاكيد كرد: در اين بحث بايد چگونه انديشيدن تعليم شود و نه انديشههاي غرب.
دانشجو در ادامه با تاكيد بر پيگيري ارتباط دانشگاه با صنعت، در خصوص تدريس فارغالتحصيلان در دانشگاهها، گفت: خوب است كه در اين زمينه يك دوره آموزشي براي اين افراد قبل از تدريس گذاشته شود.
انتقال دانشكدههاي فني حرفهاي به آموزش عالي بدون كار كارشناسي بود
وي در مورد انتقال دانشكدههاي فني حرفهاي از آموزش و پرورش به آموزش عالي گفت: اين موضوع بدون كار كارشناسي بود و در واقع بدون نظرخواهي از وزارت علوم انجام شد كه از جمله ايرادات اين بحث مشكل اعضاي هيات علمي است.
وزير علوم همچنين در ادامه با اشاره به مشكلات خوابگاهي دانشگاهها با بيان اينكه ساخت خوابگاه چاره كار نيست و معضلي را حل نخواهد كرد، گفت: بايد در اين زمينه فكر ديگري كرد كه از جمله آن ميتوان در جهت سياست بوميگزيني حركت كنيم كه اگر اين اقدام درست انجام گيرد مشكلات خوابگاهي با همين تعداد خوابگاههاي موجود نيز حل خواهد شد.
تحقق اهداف چشماندز 14 سال زودتر
وي با بيان اينكه در حال حاضر بالاترين رشد را در زمينه توليد علمي منطقه دارا هستيم، گفت: اين موضوع بايد در افق 1404 انجام ميگرفت اما ما 14 سال زودتر به اين برنامه دست يافتيم.
وزير علوم در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به يكي از اساسيترين اقدامات دانشگاهها در سال توليد ملي، گفت: دانشگاهها در كيفيتبخشي به توليدات ملي نقش خود را درست ايفا كنند تا با حفظ رشد توليدات ملي در منطقه از نظر فناوري نيز رتبه اول را كسب كنيم.
تصويب 40 طرح كلان در شوراي عطف در زمينه تجاريسازي علم
وي با بيان اينكه بايد در زمينه تجاريسازي علم به عنوان يك سياست راهبردي گام برداريم، گفت: همچنين 40 طرح كلان در شوراي عطف به تصويب رسيده است كه اگر اين موضوع در دانشگاهها جاري و ساري شود بسيار موفقيتآميز خواهد بود.
دانشجو با بيان اينكه در توليد ملي يك بخش مربوط به فناوري است و در بخش ديگر بايد نيروي داراي مهارت را به كار گيريم، اظهار كرد: تربيت نيروي داراي مهارت توسط دانشگاه علمي كاربردي و فني حرفهاي در حال انجام است و همچنين ما داراي 19 هزارشغل دانشبنيان در پاركهاي علم و فناوري هستيم. در اين رابطه در صورتيكه تنها افزايش توليد صورت گيرد و در آن دانش به كار گرفته نشود، حتما خامفروشي منابع است و در واقع سرمايه ملي را به حراج گذاشتهايم.
وي تاكيد كرد: بايد فرهنگ خودباوري، اعتماد به نفس، گفتمان، تلاش مستمر، روحيه اميد به آينده و غيره را در درون دانشگاهها تبديل به فرهنگ غالب كنيم.
وزير علوم در بخش ديگري از سخنانش با بيان اينكه در سال 84 ما داراي 2800 دانشيار بوديم كه در حال حاضر به 5800 نفر رسيده است، گفت: همچنين تعداد استاد تمامهاي ما از 1500 درسال 84 به 2700 نفر افزايش يافته است. همچنين تعداد رشته محلهاي دورههاي تحصيلات تكميلي از 800 به 1800 رسيده است.
وي خطاب به دانشگاهها گفت: انتظار ميرود كه در زمينه جذب اعضاي هيات علمي بيشتر و سريعتر اقدام كنيد و همچنين روساي دانشگاهها حق دارند به تعداد دلخواه افراد را به عنوان عضو هيات علمي به عنوان پيماني به كارگيرند تا يكسالي كه كار جذبشان انجام شود و ما نيز در مقابل هم رديف جذب موقت و هم جذب دايمي داريم. چراكه اگر تعداد اعضاي هيات علمي ما دوبرابر شود باز هم ما نيازمند عضو هيات علمي هستيم.
وي در ادامه با اشاره به بحث تحصيلات تكميلي با بيان اينكه بحث ايجاد ظرفيت تحصيلات تكميلي چه براي ستاد و چه براي دانشگاهها يك بايد است، گفت: اگر دانشگاهي بتواند ظرفيت ايجاد كند اما اين كار را انجام ندهد و دانشجو مجبور به ادامه تحصيل در خارج از كشور باشد بايد در آخرت پاسخگو باشد.
دانشجو همچنين با اشاره به شوراي ايجاد تحول در علوم انساني و با بيان اينكه وزارت علوم سرفصلهاي مربوطه را پنج ماه پيش به شوراي تحول ارائه كرده است، گفت: اين شورا نيز سرفصلهاي تاييد شده را به ما ارائه ميكند تا ما نيز آن را به دانشگاهها ابلاغ كنيم و اميدواريم شوراي تحول در علوم انساني سريعتر نتايج را به ما اعلام كنند.
راهاندازي دورههاي فوق دكترا و فرصتهاي مطالعاتي در دانشگاههاي داخل
وي در ادامه سخنانش با تاكيد بر اينكه ما مدركي به نام فوق دكترا نداريم، گفت: بلكه ما داراي دورههاي فوقدكترا هستيم كه بايد اين موضوع در دانشگاههاي داخل راهاندازي و اجرايي شود.
وزير علوم در ادامه تاكيد كرد كه ميتوان فرصتهاي مطالعاتي را در دانشگاههاي داخل راهاندازي كرد، چراكه دانشگاههاي ايراني از دانشگاههاي خارجي چيزي كم ندارند.
در جذب اعضاي هيات علمي از مراكز مربوطه استعلام ميكنيم
وي همچنين تاكيد كرد: در زمينه جذب اعضاي هيات علمي افرادي را ميخواهيم كه معتقد به نظام و ديدگاههاي ملت باشند. افرادي كه سردمدار و نقشهكش فتنه بودهاند توسط نظام مشخص شدهاند و در واقع ما در جذب اعضاي هيات علمي از مراكز مربوطه استعلام ميكنيم.
وي در ادامه سخنانش با بيان اينكه روساي دانشگاهها و پژوهشگاهها بايد در زمينه تقويت و توسعه دكتراي پژوهشمحور فعالتر عمل كنند، گفت: افراد شاغل در مراكز رشد درسال 84 ، 3200 نفر بودند كه اين رقم در حال حاضر به 19 هزار نفر افزايش يافته است.
وزير علوم در ادامه با اشاره به يك هزار پروژه دفاعي در 50 دانشگاه كشور ، گفت: تعداد اين پروژهها نيز ميتواند به دو برابر افزايش يابد.
وي با بيان اينكه اولين مركز رشد علوم انساني در قم افتتاح شد، گفت: به شركتهاي دانشبنيان و مراكز رشد كمك كنيم كه پيش از اين گسترش يابند و در دانشگاهها و پاركها نيز يكي از مسايل مهم را ساخت تجهيزات آزمايشگاهي قرار ميدهيم تا در زمينه ساخت تجهيزات دانشگاهي، بوميسازي صورت بگيرد.
بايد نهضتي در ارتباط با تقويت و گسترش مجلات داخلي ايجاد شود
وي با تاكيد بر اينكه بايد پايگاه معتبر نمايهسازي مقالات در كشور راهاندازي شود، گفت: هر دانشگاهي بايد به دنبال افزايش تعداد مجلات داخلي خود باشد و مجلات داخلي معتبر را از نظر امتيازي بالاتر ببرند و اعتباردهي به مجلات داخلي با نظارت بيشتر به داوريها مدنظر قرار گيرد، در واقع بايد نهضتي در ارتباط با مجلات داخلي به راه افتد.
وزير علوم همچنين با اشاره به تغييرات آييننامه ارتقاء اعضاي هيات علمي تصريح كرد: اگر لازم باشد مابقي آييننامهها را نيز تغيير خواهيم داد.