جزييات كنسرت بزرگ خليج فارس با خوانندگي سالار عقيلي، نيما مسيحا، ماني رهنما و حميد خزاعي، با اجراي اركستر آكادميك تهران و به رهبري امين سالمي تشريح شد.
به گزارش خبرنگار بخش موسيقي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، در نشست خبري كه صبح امروز- سوم ارديبهشتماه - در سالن همايشهاي برج ميلاد برپا شده بود، حامد بيآزار ـ مدير اين مجموعه ـ گفت: 10 ارديبهشت ماه، مصادف با روز ملي خليج فارس است و تمام سازمانها سهم مهمي در با شكوه برگزار شدن اين رويداد دارند.
او با اشاره به رويكرد برج ميلاد براي پاسداشت مناسبتهاي ملي، تاريخي و مذهبي عنوان كرد: با توجه به حساسيتهاي موجود و كنوني درباره موضوع «خليج فارس»، بر آن شديم تا با يك زبان بينالمللي، اين رويداد مهم و ارزشي را گرامي بداريم. از اين رو كنسرتي با خوانندگي اين چهار هنرمند در دو حوزه پاپ و سنتي را، با حضور 80 نوازنده و 20 هنرمند كرال در برج ميلاد برنامهريزي كرديم.
بيآزار، برج ميلاد را يكي از نمادهاي هويت شهر تهران دانست و افزود: قطعا برنامههايي كه در اين مجموعه برگزار ميشود، بايد درخور شخصيت و شان آن رويداد بزرگ و همچنين در شان اين مجموعه ملي باشد كه به زعم ما برگزاري اين كنسرت در نوع خود اتفاقي كم نظير است و ميخواهيم به نقطهاي برسيم، كه شهروندان ايراني كارهايي فاخر در حوزههاي مختلف را در اين مجموعه شاهد باشند.
فريبرز سفردوست – مدير موسسه شكوه موسيقي ايرانيان و برگزار كننده اين كنسرت- در بخش ديگري از اين نشست، گفت: در سال 91 تلاش كرديم تا اولين برنامه موسيقي موسسه و بزرگترين برنامه موسيقايي سال 91 را با همراهي چهار خواننده و به رهبري امين سالمي به صحنه ببريم.
او به نامگذاري سال 91 با عنوان «توليد ملي و حمايت از سرمايه ايراني» اشاره كرد و افزود: تلاش كرديم در چنين سالي، فعاليت بزرگي را توسط بخش خصوصي و با ايدهاي نو به صحنه ببريم و به اين ترتيب بنيان كار جديدي را بگذاريم، كه خوشبختانه در اين مسير برج ميلاد نيز به حمايت ما آمد.
سفردوست در ادامه گفت: از راهاندازي يك سايت اينترنتي، براي فروش و معرفي اين كنسرت نام برد و خاطر نشان كرد: در اين سايت هر كسي ميتواند با امكانات خود بليت كنسرت را خريداري كند و روشهاي جديدي در سايت پيش بيني شده است كه هر فرد در داخل و يا خارج از كشور بتواند بليت خريداري كرده و كد خود را هنگام ورود به سالن ارائه كند. البته ما فروش سنتي را هم از طريق مراكز فروش در نظر گرفتهايم.
او با اشاره به اهميت برگزاري كنسرت «خليج فارس»، عنوان كرد: ميخواهيم به شنوندگان خود بگوييم، كه اين صداي ملت ماست، تا بدانند كه ما بيدار هستيم. از اين رو از 80 نوازنده و 20 خواننده كرال در كنار چهار خواننده پاپ و سنتي استفاده كرديم، تا اين صدا را به گوش مردم برسانيم.
مدير موسسه شكوه موسيقي ايرانيان و برگزار كننده اين كنسرت، در بخش ديگري از اين نشست درباره قيمتگذاري بليتهاي اين كنسرت، توضيح داد: بليتها از 30 تا 90 هزار تومان قيمتگذاري شده است، كه بالاترين قيمت به يك رديف وي آي پي اختصاص دارد.
سفردوست همچنين از طراحي طرح تكريم تماشاگر براي كنسرت، و اهداي لوح تقدير به بهترني تماشگر خبر داد و بيان كرد: تلاش كرديم تا خريدار به عنوان بازار هدف تعيين شود و از اين رو لوح يادبودي را طراحي كرديم، كه در پايان اجرا به بهترين تماشاچي براساس قوانيني خاص همچون خريد به موقع بليت ، به موقع آمدن در سالن اجرا، رعايت موازين اخلاقي و نمونههايي از اين دست اهدا ميشود. ناظراني كه در سالنها و مراكز فروش حضور دارند در يك جمع بندي، تماشاگر نمونه را انتخاب ميكنند.
او در پاسخ به دليل قيمتهاي بالاي بليتهاي اين اجرا گفت: فراموش نكنيد كه ما در دو شب اجرا، چهار خواننده پاپ و سنتي را در كنار يكديگر گذاشتهايم و قرار است، هزينههاي چنين اركستر بزرگي را بريا بخش خصوصي پرداخت كنيم. از سوي ديگر اين قيمتها براي بخش خصوصي طراحي شده است و خوشبختانه برج ميلاد بهترين همكاري را با گروه داشته، به طوري كه هزينه سالن را از ما دريافت نميكند.
سفردوست گفت: برج ميلاد در اين همكاري مشترك اين بزرگواري را نسبت به گروه داشت، تا يك سانس از اجرا را براي حمايت از قشر متوسط اختصاص دهد و براي همين كار هيچ هزينهاي از ما نگرفت، كه در غير اين صورت تمامي هزينهها سر به فلك ميگذاشت.
محمد جعفري ـ مدير روابط عمومي برج ميلاد ـ نيز در پاسخ به اين سوال توضيح داد: با توجه به كمبود سالنهاي اجرايي در سطح تهران و تقاضاي زياد از سوي گروهها ما همواره با محدوديتهايي مواجه هستيم و بايد در طول سال علاوه بر برگزاري كنسرت به برپايي همايشهاي علمي و فرهنگي بپردازيم و اين نقص همواره بر ما وجود دارد.
او ادامه داد: برج ميلاد رديف بودجه خاصي ندارد و ما بايد هزينههايمان را از فعاليتهاي اجرايي برج پرداخت كنيم، لذا بخشي از اين هزينه بايد از محل فروش بليت كنسرتها تامين شود. با اين وجود تمام حمايت خود را از اركستر آكادميك تهران انجام دادهايم و در اين راستا هزينهاي براي سالن و اجرا دريافت نكردهايم، بلكه صرفا براي تكريم نام خليج فارس و اشاعه آن به زباني بينالمللي چنين برنامهاي را حمايت ميكنيم.
حميد خزاعي - خواننده و يكي از اعضاي هيات مديره اين اركستر - نيز در همين رابطه توضيح داد: اركستر آكادميك مجموعهاي كاملا خصوصي است و قياس وضعيت آن با اركستر سمفونيك، و اركستر موسيقي ملي كه هر دو بودجه دولتي دارند و مبناي كارشان بر فروش بليت نيست، كار اشتباهي است. زيرا دغدغه نوازنده در اين گروهها بحث مالي نيست، در حاليكه ما به عنوان يك اركستر خصوصي، بايد به تمام اين نكات توجه داشته باشيم و تلاش كنيم به مخاطب احترام بگذاريم.
او درباره اجراي گروه طي دو سانس متوالي نيز گفت: با توجه به شرايط كمبود سالن و محدوديت زمان، يكي از جديترين معضلات پيش روي اجراي گروههاي موسيقي در دو سانس وجود دارد و چنين برنامهاي براي رهبر، نوازنده و خواننده بسيار سخت است. اما حضور چهار خواننده اين وضعيت را آسانتر كرده و فشار را تقسيم ميكند. ما نيز بعد از مشورت در اركستر چنين شرايطي را پذيرفتيم.
امين سالمي- رهبر اركستر آكادميك تهران- نيز در ادامه اين نشست با معرفي گروه، بيان كرد: اركستر آكادميك تهران تا امروز به عنوان بزرگترين اركستر خصوصي شناخته شده است و برنامه ريزيهاي متعددي در طول سال براي اجراي موسيقي در نظر داريم، كه از آن جمله برپايي كنسرت خليج فارس محسوب ميشود كه پيشنهاد آن سال گذشته مطرح شد و جناب سفردوست براي هماهنگي آن در كنار ما قرار گرفتند.
او درباره انتخاب اين چهار خواننده براي چنين برنامهاي توضيح داد: در نظر داشتيم خوانندههايي كه انتخاب ميشوند، سابقه اجراي اركسترال داشته باشند. از سوي ديگر اگر قرار بود تنها كنسرت پاپ و يا سنتي باشد، كار جديدي انجام نميشد، به همين دليل تصميم گرفتيم تركيبي از موسيقي پاپ و سنتي را براي شنوندگان داشته باشيم. اما پتانسيل اركسترال شدن در سابقه اين چهار خواننده بسيار مهم بود و در كنار آن انتخاب هنردوستان را مدنظر داشتيم.
سالمي گفت: درباره قطعات اجرايي در اين كنسرت نيز توضيح داد: قطعات با رعايت اصول اركستر ملي و قواعد اركستر ملي ساخته و تنظيم شده است و از آنجا كه موسيقي هنري شنيداري است، لذا شنونده بايد اين تجربه و اتفاق را قضاوت كند، اما تلاش ما بر آن بوده تا تمام علاقهمندان اين كنسرت را راضي نگه داريم.
به گفته سالمي، شروع اين كنسرت با اجراي قطعاتي از حميد خزاعي از ساختههاي بابك شهركي است و به دنبال آن چهار قطعه توسط ماني رهنما و دو قطعه با صداي سالار عقيلي خوانده ميشود. بخش دوم اين كنسرت نيز با اجراي نيما مسيحا آغاز شده و با خوانندگي سالار عقيلي و حميد خزاعي ادامه پيدا ميكند. پايان بخش اين كنسرت اجراي چهار نفره اين خواننده از قطعهي جاودانه «اي ايران» خواهد بود.
رهبر اركستر آكادميك تهران در بخش ديگري از اين نشست درباره محتواي قطعات انتخاب شده براي اين كنسرت و ارتباط آن با موضوع «خليج فارس» توضيح داد: بيش از نصف قطعات درباره خليج فارس و حس ملي و ميهني ماست، لذا تنها اين عنوان را براي كنسرت در نظر نگرفتهايم بلكه در تمامي قطعات به چنين موضوعي انديشيدهايم.
سالمي نيز در باره قيمتگذاري بليتهاي اين كنسرت توضيح داد: اركستر آكادميك تهران در اجراهاي تالار وحدت حداكثر قيمت بليتش 20 هزار تومان است پس اين گونه نيست، كه ما تنها براي قشر مرفه كنسرت ميدهيم. اما در برج ميلاد كه براي اولين بار است در آن به صحنه ميرويم شرايط متفاوت است و هنوز دغدغه مالي براي گروه و حتي شركت شكوه ايرانيان وجود دارد. زيرا ما هيچ حمايت مالي نميشويم و بايد تمامي هزينهها را پرداخت كنيم. در چنين شرايطي اين سوال مطرح است كه آيا در كشوري همچون ايران تنها اركستر سمفونيك و ملي اهميت دارد و آيا جامعه هنري ما فقط همان 150 نوازنده اين دو اركستر است؟
سالار عقيلي -خواننده سنتي - نيز در بخش ديگري از نشست گفت: حدود دو ماه قبل پيشنهاد حضور در اين كار بزرگ مطرح شد و صحبتهاي اوليه تا پيش از نوروز 91 به انجام رسيده و تمرينات گروه از يك ماه و بيست روز گذشته به صورت مرتب آغاز شده است.
او حضور در اين كنسرت را يك تجربه نو دانست و افزود: به شخصه براي كسب تجربه به گروه پيوستم، زيرا در تمام سالهاي فعاليتم نخواستم در يك نوع كار خاص كليشه شوم. بلكه معتقدم بايد همچون بازيگري خوب تمامي نقشها را به درستي ايفا كنم و فكر ميكنم يك خواننده نبايد تنها براي يك قشر خاص بخواند و اگر ما بتوانيم شنونده عام را به شنونده خاص تبديل كنيم، اين حركت ما اهميت پيدا ميكند.
عقيلي ادامه داد: قطعا موسيقي سنتي و موسيقي پاپ به تنهايي مخاطبان خود را دارند، اما اگر بتوانيم در چنين كنسرتي كه دو خواننده پاپ و دو خواننده سنتي در كنار يكديگر قرار ميگيرند، مخاطبان آنها را به موسيقي ديگر جذب كنيم آن وقت كار درستي انجام دادهايم. هرچند كه قطعاتي همچون «خوشه چين» و يا «تبريز در مه» ديگر موسيقي سنتي محسوب نميشوند زيرا از هر قشر مخاطبي را به خود جذب كردهاند.
او در پايان سخنانش بيان كرد: به شخصه تلاش كردم، جوانها را به سمت موسيقي خود دعوت كنم، تا آنها به اين سبك علاقهمند شوند و از سوي ديگر دوست دارم، شنونده عام را نيز به سالن بكشانم نه اينكه تنها براي يك قشر خاص بخوانم چون آنها تحت هر شرايطي چنين برنامههايي را دنبال ميكنند.
نيما مسيحا - خواننده پاپ - حاضر در اين كنسرت نيز با گلايه از سوالات مطرح شده در اين نشست گفت: اي كاش به جاي آنكه به قيمتگذاري بليتهاي كنسرت ميپرداختيم به حضور دو خواننده پاپ و سنتي در كنار يكديگر توجه ميكرديم و از سوي ديگر اين نكته را در نظر ميگرفتيم كه در شرايطي كه نام جزيره ابوموسي و خليج فارس مطرح است، اهميت اين كنسرت چگونه خواهد بود؟
او توضيح داد: مگر جز اين است كه جزيره ابوموسي براي ايران است و ما ميخواهيم درباره مملكت خودمان حرف بزنيم و بگويم خليج فارس همواره براي ايران بوده و وضعيت ابوموسي نيز همين گونه است. اهميت اين كنسرت در پرداختن به اين موضوع است.
مسيحا تصريح كرد: در شرايطي كه يك بازيگر براي برگزاري كنسرت موسيقي بليت 100 هزار توماني در نظر ميگيرد و همين بليت در بازار سياه به فروش ميرسد،آن وقت شما از بليت 90 هزار توماني وي آي پي گلايه داريد.
او همچنين درباره تجربه حضورش در كنار دو خواننده سنتي و يك خواننده پاپ گفت: پيش از اين در كنسرت مجيد انتظامي در كنار سالار عقيلي خواندهام و تجربه موفقي را داشتيم. اين بار هم تلاش بر اين بود، تا حركت نويي انجام شود. اين در حالي است كه همواره اين موضوع مطرح ميشود كه خوانندگان پاپ و سنتي يكديگر را قبول ندارند، در حالي كه به شخصه علاقه بسيار زيادي به موسيقي سنتي دارم و آن را گوش ميدهم.