عاقبت دلخراش منظومه شمسي در نمايش چهار ستاره كوتوله سفيد !
سایت مرجعفيزيك اخترشناسان دانشگاه هارويك موفق به شناسايي چهار ستاره كوتوله سفيد شدهاند كه در غبار ناشي از سيارات متلاشي شبيه به زمين خود پوشيده شده و پیشبینی دلخراشي از مرگ نهایی کره زمین را به نمايش ميگذارند.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محققان با استفاده از تلسكوپ هابل براي انجام بزرگترين بررسي تا به امروز از تركيبات شيميايي جو ستارههاي كوتوله سفيد، دريافتند كه رايجترين عنصر موجود در غبار اطراف اين ستارهها، اكسيژن، منيزيم، آهن و سيليكون بوده كه حدود 93 درصد زمين نيز از آنها تشكيل شده است.
با اين حال، يكي از جالب توجهترين رصدهاي اين تلسكوپ آن بود كه اين مواد همچنين شامل كمترين درصد كربن بود كه با تركيبات زميني و ديگر سيارات صخرهاي در مدار نزديك به خورشيد كاملا مطابقت دارد.
اين اولين بار است كه چنين نسبت پاييني از كربن در جو ستارههاي كوتوله سفيد مملو از غبار اندازهگيري شده است. اين امر نه تنها مدرك واضح از برخورداري اين ستارهها از حداقل يك سياره فراخورشيدي صخرهاي بوده كه اكنون متلاشي شدهاند، بلكه اين رصدها همچنين به آخرين مرحله مرگ اين جهانها نيز اشاره دارند.
جو يك ستاره كوتوله سفيد از هيدروژن و يا ههليوم تشكيل شده، از اين رو هرگونه عنصر سنگين كه وارد جو اين ستارهها شود، توسط گرانش به سمت هسته آنها كشيده شده و طي چند روز از ديد خارج ميشوند. با اين وجود در زمان بارش ماده بر روي اين ستارههاي با سرعت بالاي يك كيلومتر در ثانيه، ستارهشناسان بايد به معنای واقعی کلمه شاهد مرحله پاياني مرگ اين جهانها خواهند بود.
مشاهده ستاره كوتوله سفيد PG0843+516 ميتواند به شرح داستاني پاياني جهانهاي صخرهاي مانند زمين بپردازد.
اين ستاره به دليل وفور بيش از حد عناصر آهن، نيكل و سولفور در گرد و غبار موجود در جو آن، از ديگر ستارگان متمايز شده است.
آهن و نيكل در هسته سیارات خاکی ديده شده كه در طول شكلگيري اين سيارات با نيروي گرانش به سوي مركز كشيده ميشوند. اين امر همچنين در مورد سولفور به دليل نزديكي شيميايي آن به آهن صدق ميكند.
دانشمندان بر اين باورند كه در حال مشاهده بلعيده شدن مواد از هسته يك سياره خاكي با اندازه بزرگ توسط PG0843+516 هستند كه مشابه زمين براي مشتقسازي هسته بوده است.
به گفته محققان، اين فرآيند مخرب كه منجر به ايجاد ديسكهاي گرد و غبار در اطراف اين ستارههاي كوتوله سفيد دور شده، احتمالا در آينده دور در منظومه شمسي و براي زمين نيز اتفاق خواهد افتاد.
هنگامي كه ستارگاني مانند خورشيد به دوران پاياني عمر خود نزديك ميشوند، منبسط شده و به اجسام غولپيكر قرمز رنگي تبديل ميشوند كه سوخت اتمي درون هسته آنها در حال تخليه است. هنگامي كه چنين رويدادي در ميلياردها سال آينده براي منظومه شمسي رخ بدهد، خورشيد در همان ابتدا سيارات نزديك به خود يعني عطارد و ناهيد را در خود خواهد كشيد.
هنوز مشخص نيست كه آيا زمين نيز در اين فرآِند بلعيده شدن توسط خورشيد حضور خواهد داشت يا خير، اما سطح آن از حرارات زياد سرخ خواهد شد.
در فرآيند تبديل خورشيد به يك ستاره سفيد كوتوله، جرم زيادي از دست داده و اكثر سيارات به فاصله دورتري خواهند رفت.
اين امر باعث بيثباتي مدارها شده و احتمال برخورد ميان سيارات وجود خواهد داشت. به گفته محققان، در منظومه شمسي احتمال سياره مشتري به عنوان آخرين ستاره باقيمانده و سياركها را به سوي ستاره كوتوله سفيد پرتاب كند.