موفقيت محققان ايراني در توليد پرتودارو ضد سرطان
سایت مرجعپژوهشگران دانشكده مهندسي هستهيي و فيزيك دانشگاه صنعتي اميركبير به دانش فني توليد پرتوداروي «نئوديميوم 140» براي درمان برخي بافتهاي سرطاني و استفاده در تصويربرداري با دستگاه پت (PET) دست يافتند.
به گزارش سرويس پژوهشي ايسنا، حلما خداوردي، پژوهشگر طرح، عملكرد اين پرتودارو را پرتودهي از داخل بافت ذكر كرد و گفت: شدت تابش اين دارو در مقايسه با پرتوداروي متداول «يد 125» كمتر است كه اين امر موجب ميشود تا «نئوديميوم 140» بافتهاي سالم اطراف بافت سرطاني را تخريب نكند و همچنين امكان استفاده از آن در غدههاي كوچك وجود داشته باشد.
خداوردي، نيمه عمر بالا را از ديگر برتريهاي «نئوديميوم 140» ذكر كرد و افزود: كاربرد ديگر نئوديميوم 140 در تهيه مولدهايي است كه در تشخيص به كمك دستگاه تصويربرداري دقيق PET به كار ميروند.
دانش آموخته كارشناسي ارشد مهندسي هستهيي دانشگاه صنعتي اميركبير، بيشترين كاربرد اين پرتودارو را در پرتودرماني ذكر كرد و درباره روش توليد آن گفت: در مرحله اول با استفاده از نرم افزارهاي ويژه واكنش بهينه انتخاب شد و ماده اوليه به صورت قرصي شكل درآمده و در پولكهاي آلومينيومي قرار گرفت.
وي افزود: اين ظرف سپس به دستگاه شتاب دهنده سيكلوترون منتقل شد و در آنجا به مدت يك و نيم ساعت زير بمباران با پروتون قرار گرفت تا آماده انتقال به سلول داغ و جداسازي شيميايي شد.
خداوردي نشاندارسازي ماده پرتوزا و تبديل آن به پرتودارو را مرحله بعدي ذكر كرد و گفت: اين ماده به نمونههاي موش تزريق و سپس در فاصله يك، دو و چهار ساعت با كمك دوربين گاما، تصويربرداري انجام شد.
وي بيشترين تجمع ماده را دو ساعت پس از تزريق آن در كبد، كليه و طحال ذكر كرد و افزود: پس از 4 ساعت بيشترين تجمع پرتودارو در محل بافت سرطاني ديده شد.
اين طرح در قالب پاياننامه كارشناسي ارشد مهندسي هستهيي به راهنمايي دكتر حسين آفريده، محمدرضا عبودزاده و دكتر فضائلي و با همكاري مركز تحقيقات كشاورزي و پزشكي هستهيي كرج انجام شده است.