رونمايي از راديوداروهاي جديد با اورانيوم ۲۰ درصد در ايران
سایت مرجعمعاون علمي و فناوري رييس جمهور با اعلام اجراي 22 طرح كلان ملي فناوري و نوآوري توسط اين معاونت با همكاري ساير دستگاههاي اجرايي از توليد و رونمايي تعدادي راديوداروي جديد مورد نياز كشور از اورانيوم غني شده 20 درصد در سال جاري در قالب طرح كلان با همكاري سازمان انرژي اتمي ايران خبر داد.
دكتر نسرين سلطانخواه در گفتوگو با خبرنگار فناوري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در خصوص طرح كلان ملي فناوري و نوآوري «توليد راديو داروها» كه قرارداد آن در سال 88 بين معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و سازمان انرژي اتمي ايران منعقد شد، گفت: تامين راديو داروهاي مورد نياز تشخيص بيماريها و درمان سرطان از نيازهاي اساسي كشور محسوب ميشود. از سوي ديگر يكي از دلايل ورود به اين حوزه، اين است كه ايران در عرصه بينالمللي در يك هجمه و فشار تبليغاتي از سوي امپرياليسم قرار دارد كه ايران را در فناوري هستهيي به توجه به بعد نظامي متهم ميكنند اما براي اينكه به دنيا نشان دهيم كه ايران در استفاده از فناوري هستهيي صرفا به دنبال ابعاد صلحآميز به كارگيري از آن است، معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري به دنبال طراحي موضوعاتي بود كه كاربردهاي فناوري هستهيي را به طور عيني و عملي نشان دهد.
وي افزود: در اين راستا قرارداد طرح كلان توليد 15 قلم راديوداروي مورد نياز كشور بين معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و سازمان انرژي اتمي ايران منعقد شد. عنوان راديو داروها به تشخيص وزارت بهداشت و توليد آن توسط پژوهشگاه علوم و فنون هستهيي سازمان انرژي اتمي ايران انجام شد.
به گفته معاون علمي رييس جمهور، اين راديو داروها خاصيت تشخيصي و يا درماني دارند.
سلطانخواه با بيان اين كه تاكنون هفت قلم راديو دارو از بين داروهايي كه قرارداد آنها منعقد شده است، توليد و رونمايي شده است، گفت: پنج قلم از راديو داروهاي توليدي در يك مرحله در نمايشگاه علم و عمل سال 89 رونمايي و تمامي تستهاي باليني اين داروها در بيمارستان شريعتي انجام شد و دو قلم راديو دارو هم در زمان حضور نمايندگان آژانس بين المللي انرژي اتمي در ايران رونمايي شد.
معاون علمي و فناوري رييس جمهور با تاكيد بر اين كه براي توليد راديو داروها نياز به اورانيوم غني شده 20 درصد است، گفت: خوشبختانه با تلاش دانشمندان هستهيي كشور اين سوخت در حال حاضر در كشور توليد ميشود و در ادامه فرآيند طرح كلان توليد راديو داروها هيچ مشكلي وجود ندارد از اين رو در سال 91 هم تعداد ديگري از راديو داروها رونمايي خواهند شد.
وي با تاكيد بر اينكه طرحهاي كلان ملي فناوري و نوآوري، يك الگو و مدل نو در تجاريسازي فناوريها و استفاده از دانش و فناوري انباشته در كشور براي پاسخگويي به نيازهاست، گفت: هر طرح كلان فناوري ملي يك سفره بزرگ علمي را پهن ميكند كه تمامي پژوهشگران، محققان و مردم ميتواند از آن بهرهمند شوند.
سلطانخواه افزود: طرحهاي كلان ملي فناوري، طرحهاي كاملا محصولگرا با نتيجه ملموس و با بهرهبرداران، متقاضيان و مديران مشخصند. از اين رو عموما مديران و راهبران طرحهاي كلان، دستگاههاي اجرايي مربوطه بوده و داراي مجريان متعدد از جامعه علمي و فناوري كشورند.
وي تصريح كرد: در طرحهاي كلان ملي فناوري به دنبال اين هستيم كه به جاي اينكه پژوهشهاي بسيار گسسته و منفك و كوچك انجام شود در قالب طرحهاي كلان، پژوهشهاي هدفمند منسجم صورت گيرد.
وي ادامه داد: يكي از شاخصهاي كلان بودن طرحها اين است كه طرحها داراي كشش ملي بوده و محصول محور و مبتني بر پايههاي دانشي باشند. همچنين اين طرحها بايد موجب به حركت درآوردن يك جريان دانشي قوي و جديد شوند؛ بنابراين با گذشت بيش از دو سال از اجراي طرحهاي كلان ملي فناوري، اين مدل موفقيتآميز بوده و در اين سالها شاهد دستاوردهاي آنها بودهايم.
معاون علمي و فناوري رييس جمهور با بيان اين كه تاكنون قرارداد اجرايي 22 طرح كلان ملي فناوري منعقد شده است، تصريح كرد: اجراي برخي از اين طرحها به طور كامل به اتمام رسيده و برخي نيز به صورت مرحلهيي به پايان رسيده اند.